2013 m. kovo 23 d., šeštadienis

Neminkoma duona su kinva

Pastaruoju metu kepu beveik vien tik neminkomą duoną - no knead bread. Ji labai skani, o ir tekstūra labiausiai, mieliausiai nuteikianti mūsų gomurius. Labai įkvėpė žymi norvegų blogerė - Mat på Bordet iškepusi jų daugiau nei 50 skirtingų neminkomų duonų! Stengsiuos sekti jos pėdomis, kadangi iki šiol kepdavau tik įprastą ir rupią neminkomą duoną. Išties smagu kepti ją su įvairiais priedais.
Taigi pirmoji iš būsimo rinkinio - duona su kinva kruopomis. Šios kruopos itin naudingos mūsų organizmui, net vadinamos "superfood" - supermaistu, pradėtos auginti senai senai, majų ir inkų civilizacijų ir šiuo metu vėl grįžtančios "į madą". Originaliai rašosi QUINOA.
Duona su jomis gavosi itin drėgna ir nerealiai skani. Jei neplanuočiau kepti kitos rūšies neminkomosios, sakyčiau, kad rytoj vėl tokią pat kepsiu. Duoną itin lengva kepti, kaip jau minėjau anksčiau, reikia tik ketaus puodo, ar bet kokios apvalios kepimo formos su dangčiu, kuri toleruotų bent 225 laipsnių temperatūrą. Idealiausiai tiktų tokia kurią nebaisu būtų kišti į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę. Metodą jau buvau aprašęs anksčiau, o kas nėra susidūręs su tokios rūšies duona, rekomenduoju pažiūrėti šitą video



Reikia:
150 gr. išvirtos kinvos
400 gr kvietinių miltų
1 a.š. sausų mielių
1,5 a.š. druskos
300 ml šalto vandens

Sausus ingredientus sumaišome kartu su kinvos kruopomis. Supilame vandenį ir pamaišome apie minutę, kol gausis vientisa, ganėtinai lipni tešla. Uždengiame maistine plėvele ir paliekame stovėti 12-18 valandų.
Iškilusią tešlą išverčiame ant gerai miltais pabarstyto stalo ar kepimo popieriaus ir keletą kartų perlenkiame. Galime tešlą palikti antrajam pakilimui tiesiog ant stalo, arba suvynioti į labai gerai miltais pabarstytą medvilninį arba lininį rankšluostį. Reikia kildinti lenkimo siūle į apačią, 2 valandas.
Likus 30-čiai minučių iki kildinimo pabaigos, užkaičiame orkaitę ant 250 laipsnių ir pašauname ketaus puodą ar formą. Praėjus 2 valandoms traukiame labai gerai įkaitusį puodą lauk, nuimame dangtį, verčiame tešlą siūle į viršų (taip gaunasi tiesiog natūraliai), greitai dedame dangtį atgal į šauname į orkaitę. Kepame 30 minučių 250 laipsnių temperatūroje su uždengtu dangčiu, po to dangtį nuimame, sumažiname temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepame dar 15 minučių.
Atvėsiname ant grotelių, po to jokiu būdu nelaikome maišelyje, nes traški plutelė, taps ne tokia jau ir traški. Užtepkite geros kokybės sviesto, uždėkite riekelę puikaus ilgai brandinto sūrio ir mėgaukitės...
Skanaus :)


4 komentarai: